住宅改造, 住宅空间设计, 公寓设计, 复式, 建筑改造

云南昆明老小区里的大房子–随变设计

LOFT中国感谢来自 随变设计 的住宅改造案例分享:

公寓位于云南省昆明市的一个90年代的老居民小区内。它是由很多年前的开发商打通上下2个标准层的方法创造的跃层,虽然室内面积很大,但是房屋布局极不合理,许多建筑、建造的问题也遗留了下来。设计师需要为一个三代人的家庭打造一个提供舒适生活的现代室内空间。

The apartment is in a 90s-residential district in Kunming, Yunnan Province. Many years ago, the developer opened 2 standard unit layer to create a loft apartment, although the indoor area is very large, but the layout of the house is extremely unreasonable, many building and construction problems have been left behind. Designers aim to create a modern indoor space for a family of three generations to enjoy a comfortable life.

 

原状平面图 Original Floorplans

一层的厨房和餐厅对于整个房子来说面积太小,房间多但都十分局促

二层露台较大但室内与露台之间灰空间太多

The kitchen and the dining room in 1F are very small for the house. There are many rooms but very cramped.

The terrace in 2F is large but there is too much gray space between indoor space and the terrace

 

改造前Before renovation

左:打通上层的客厅楼板创造的跃层空间

右上:室内到露台的廊道,窄并且无法使用,可以看到露台上的水管、水泵

右下:强行创造的楼梯井,在楼梯间内遗留了半颗柱子

Left: Open the upper floor of the living room floor to create the double height space

Upper right: Corridor from indoor space to the terrace, narrow and unable to use, and the water pipes and water pumps on the terrace could be seen.

Lower right: Stairwell, leaving half a pillar in the stairwell.

 

改造后的平面 Floorplans after Transformation

一层:通过厨房和餐厅的隔墙来扩大厨房空间,并拆除一部分卫生间把餐厅空间扩大。卧室联通成为一个房间,并用楼梯间创造一个储藏室。

二层:往露台扩建出茶室,在楼梯的一侧加盖了书房。

1F: Open the wall between the kitchen and the dining room to enlarge the kitchen, and remove part of the toilet to expand the dining room. The bedrooms are connected into one room, and a storage room is created by the staircase.

2F: Create the teahouse by the terrace and build the study at the staircase side.

 

入口和餐厅 Entrance and dining room

餐厅和厨房联通,空间变得更加开阔,并且改善了室内的采光。餐桌是可变式家具,平时使用宽度为1.5m,满足一家五口使用,还能扩展到1.8m宽供聚会使用。

The restaurant and kitchen are connected to make the whole space looks more open, and it also improved the indoor daylight. The table is a flexible furniture, with a normal width of 1.5m to meet five people in a family’s needs to use, and could also be expand to 1.8m wide for party.

 

开放式厨房Open kitchen

通过仔细分析客户的需求和生活方式,厨房留出了很大空间用于居家做饭,并预留了旧的家电和厨具的空间。由于老房子的铝合金窗户已经老化开裂,保温隔音效果都很差,所以整个屋子的对外窗户都更换为新的双层玻璃窗户。

Through careful analysis of customer’s needs and lifestyles, the kitchen has been reserved lots of room for home cooking, and space for old home appliances and kitchen ware. Because the old aluminum alloy windows have cracked, heat and sound insulation is very poor, so the external windows of the entire house are replaced with a new double glazing windows.

 

客厅 Livingroom

客厅在保持生活空间的开放性的同时,在一个集中的小空间内集合了所有功能需求,从而带来了一种有力度的结果——通高的空间,吸引人的露台和大窗户,以及室外景观。整栋房屋计除了厨房、卫生间使用了吊顶,其他空间均保留梁柱粉刷为白色而屋顶采用灰色饰面从而强化老房子的框架结构。

While maintaining the openness of the living space, the living room brings together all the functional requirements in a small, concentrated space, creating a powerful result–high space, attractive terraces and large windows, and outdoor landscapes. The house only use ceiling for  the kitchen and the toilet, and the rest of the house retain the beam and column and painted them white and used gray finishes for the roof to strengthen frame structure of the old house.

 

楼梯间和过道 Staircase and corridor

设计语言是质朴和简约的:空间的布局清晰可读,适合客户的需求。

Design language is modest and simple: the layout of the space is clear and readable, fits the needs of customers.

 

洗手间 Toilet

由灰色墙砖和地砖所主导的材料赋予卫生间空间以秩序感,同时强调了组合中的各个元素。由设计师挑选的洁具也是整个设计中密不可分的一部分。

The materials lead by gray wall tiles and floor tiles give the bathroom a sense of order, emphasizing the elements of the combination. The ware chosen by the designer is also an inseparable part of the whole design.

 

楼梯间 Staircase

对同一木色材质的使用,令空间内的地板,角落等各个细节展现出强烈的对比。

The use of the same wood color material makes the floor, corners and other details in the space have a strong contrast.

 

过道空间 Corridor space

通透的过道空间联通内外,大的开窗把室外露台的环境带入室内,又因为些许绿植的点缀创造出一种内外融通的感受。

Transparent corridor space connects both inside and outside, large open windows bring the outdoor environment into the interior form the terrace, and the green planting embellishment creates a feeling of internal and external intermediation.

 

茶室(新加盖部分)Teahouse(Newly built part)

书房被提高一个踏步的高度并被展柜和客厅相隔,采用了半开放的状态,呈现一种半公共空间的感受。茶室用了一个可用于室外的可收纳式的茶桌,方便随时搬到露台使用。

The study was raised one step higher and was separated by the showcase and the living room, using a half-open state to show a sense of a half public space. The teahouse has an outdoor tea table which is convenient to move to the terrace at any time.

 

书房study

书房被格栅和新的隔墙重新围合。The study was reopened by grille and new partitions.

 

露台Terrace

露台使用防腐木铺地并预留空间给屋顶上的水管,两个旧混凝土水泵则贴合一个新的半透明体块,内含射灯用于晚上露台的照明。露台的外墙用简易的灰色防水涂料粉刷,配上防腐木和室内空间相呼应。

The terrace uses antiseptic wood flooring and reserves space for water pipes on the roof, and two old concrete pumps are fitted with a new half transparent block, with spotlights for lighting at night. The exterior wall of the terrace is painted with a simple grey waterproof coating, which is matched with an antiseptic wood and interacts with the indoor space.

 

完整项目信息
项目名称:老小区里的大房子/Combined two-unit Apartment in an old neighborhood

项目类型:室内改造
项目地点:云南省昆明市
设计单位:随变设计
空间设计:杨楠
建成状态:建成
建设时间:2017年
建筑面积:250平方米
摄 影:杨楠

暂时还没有评论

  • 您好! 游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  •  

    LOFT中国微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:loftchina

    LOFT中国微信公众号上内容基本脱离网站,

    公众号内容类型是更偏生活化的分享!

     

  • Popular Searches:loft公寓   方所   建筑改造   概念店铺设计   酒吧设计   水舍   科技公司办公室   杭州v+   如恩   广州源计划   日式   

     

    — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

     

    所在城市北京   上海   广州   深圳   台北   香港   杭州   纽约   巴黎   东京   伦敦   悉尼   巴黎

    项目类型餐厅设计   办公室设计   建筑改造   别墅设计   私宅设计   超小户型   民宿酒店   新零售   工业风格   商业空间  

                      联合办公

    特色分类特辑   LOFT·WORK   想法集   探店   色彩视觉研究室   

     

    项目投稿       找设计师

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top