LOFT CN – 专业的全球设计资讯分享及设计需求服务整合共享平台...

Blog

住宅空间, 现代风格, 私人住宅

月亮之屋,越南河内的禅意小住宅

nh village architects设计的“月亮屋”位于越南河内的青春郡 ,是一栋当地传统的筒形建筑,有着高而窄的建筑结构。

located in thanh xuân, an urbanizing rural area in vietnam, the ‘moon house’ by nh village architects is a locally traditional tube building — a high and narrow structure sharing side walls with neighbors — and is professionally designed so that each room is lit with daylight.

 

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

 

场地只有41平方米,而街道入口只有1.5米宽,仅够一辆摩托车进入。这些条件对设计师设计一个自然通风良好并尽可能将自然光线带入房间的建筑提出了挑战。而另一个挑战是,我们试图通过重新质疑房子中每个房间的功能,来重新定义越南常见的管式房屋的生活方式。

the site is only 41 square meters, while the street access is 1.5 meters wide, only enough for a motorbike to enter — these conditions have challenged the architects to design a house that is well thought out in terms of natural ventilation and daylight penetration. ‘another challenge for us in this project was re-definition of the lifestyle in the tube-house typology so common to vietnam by re-questioning the function of each room in the house,’ comments the design team.

nh village architects尝试设计一个庄严但容易进入的祭坛空间,使其尽可能地与家庭日常活动联系紧密。让祭坛周围环绕着自然光线、风和绿色植物。房子的空间被设计成一个连续的大房间,并且引入了内墙。这些曲线墙和楼梯优化了不规则场地空间,并建立了多样化的空间,同时为空间增添了一丝柔和。

nh village has designed a solemn but easy to access altar space, placed very close to the daily activities of the family and surrounded by natural light and plants. other spaces of the house are conceived as one continuous big room using very few inner walls — these curved dividers and stairs optimize the space of the irregular site constraints and establish a diversity while adding a sense of softness.

 

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

 

在河内,人们喜欢在炎热的夏天打开窗户让凉爽的东南风进入。屋顶空间的设计使后屋顶部分比前部低得多,这使得风和光能够到达房屋内部的深处。主楼梯和走廊集中在后部,使空间增加了从下层空间到祭坛室的流动性。第一层和第三层的卧室可以通过窗帘灵活地打开或关闭,区隔公共空间,这使得房屋尽管占地面积有限,但仍能感觉到开敞。

In Hanoi, the South – East wind direction is preferred and people often open window to take inside during hot summer. The volume of the roof space is designed so the back roof part is much lower than the front, which allows wind and light to reach deep inside the house. Two windows are installed as top lights that help control the wind in the house. The main stair and corridor concentrate at this back and make the space flow continuously from the lower floor space to the altar room. Bedrooms on the first and 3rd floors flexibly open or closed with common space by curtain so that the house could feel open despite its limited floor area.

 

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

▼平面图
室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

▼剖面图
室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

▼透视剖面图
室内设计,住宅空间,国外住宅设计,国外室内设计,越南禅意小屋,传统建筑,筒形建筑

完整项目信息
项目名称:moon house
项目位置:越南河内
项目类型:住宅空间/私人住宅
完成时间:2018
项目面积:150平方米
使用材料:黄铜、混凝土地板、木材
设计公司: nh village architects
设计团队: tran dai nghia, nguyen phuong hieu, pham thu trang, ha vinh
摄影:hiroyuki oki

暂时还没有评论

  • 您好! 游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  •  

    LOFT中国微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:loftchina

    LOFT中国微信公众号上内容基本脱离网站,

    公众号内容类型是更偏生活化的分享!

     

  • Popular Searches:loft公寓   方所   建筑改造   概念店铺设计   酒吧设计   水舍   科技公司办公室   杭州v+   如恩   广州源计划   日式   

     

    — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

     

    所在城市北京   上海   广州   深圳   台北   香港   杭州   纽约   巴黎   东京   伦敦   悉尼   巴黎

    项目类型餐厅设计   办公室设计   建筑改造   别墅设计   私宅设计   超小户型   民宿酒店   新零售   工业风格   商业空间  

                      联合办公

    特色分类特辑   LOFT·WORK   想法集   探店   色彩视觉研究室   

     

    项目投稿       找设计师

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top