办公室, 现代风格

借光建筑 | 珠海梧桐树办公空间

梧桐树是一家电子商务的公司,办公室位于凤凰山脚下的清华科技园(珠海)。创始人找到我们,希望为一百多位员工打造一个有思想,具有时代精神的办公空间,同时也要求高效、简洁,充满人文关怀。

Wutong tree is an electronic commerce company. Its office is located in Tsinghua Science Park (Zhuhai) at the foot of Phoenix Mountain. The founder found us and hoped to create an office space with ideas and the spirit of the times for more than 100 employees. At the same time, it also requires high efficiency, simplicity and humanistic care.

 

设计背后的理性思考 Rational thinking behind design

 

前期我们花大量的时间对这个空间的特质进行分析和讨论,决定用我们一贯主张的“东方美学的当代表达”为空间美学体验的设计内核。

空间在客观上要满足互联网行业的科技现代感,在主观要呈现出企业创始人跨界实践的企业文化;从主创间的碰撞到与甲方的探讨,再回到桌上大量的草案,逐步确定了这个空间的美学轮廓。

In the early stage, we spent a lot of time analyzing and discussing the characteristics of this space, and decided to use the “contemporary expression of Oriental Aesthetics” we have always advocated as the design core of space aesthetic experience.

Objectively, the space should meet the modern sense of science and technology in the Internet industry, and subjectively present the corporate culture of cross-border practice of enterprise founders; From the collision between the main creators to the discussion with Party A, and then back to a large number of drafts on the table, the aesthetic outline of this space has been gradually determined.

 

重新设定空间与人的关系 Reset the relationship between space and people

 

在空间上形成“仪式动线”和“情景动线”,两条线同时是整体空间的核心交通动线。

这里的仪式动线,我们用了一个抑制性的空间来表达,强化空间与体验者的情绪冲突,从而引起体验者的反思。

The “ritual moving line” and “situational moving line” are formed in space, and the two lines are the core traffic moving line of the overall space at the same time.

Here, we use an inhibitory space to express the ritual movement line, strengthen the emotional conflict between the space and the experiencer, and cause the experiencer to reflect.

 

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

∇ 轴线一:仪式动线 Axis I: Ritual moving line

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

∇ 轴线二:情景轴线 Axis 2: scenario axis

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

造园和巷道,打破常规的空间布局。

Gardening and roadway, breaking the conventional spatial layout.

结合传统建筑里“巷道”的理念进行穿插,使整个平层流动起来。

It is interspersed with the concept of “roadway” in traditional buildings to make the whole leveling flow.

 

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

造园,外层园林空间是整体办公空间连绵的视觉端景。

Gardening, the outer garden space is the continuous visual end view of the overall office space.

办公室位于7楼,1800㎡的大平层,采光充足,通风对流条件好。常规的办公人数在一百人左右,有充足的空间,可以展开大面积的“无用”设计。

The office is located on the 7th floor with a large flat floor of 1800 m2, with sufficient daylighting and good ventilation and convection conditions. The number of regular office workers is about 100, and there is sufficient space to carry out a large area of “useless” design.

 

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

用空中园林强化自然和舒适度。

Strengthen nature and comfort with aerial gardens.

把空间敞开,引入自然光和通风,最大程度的让植物和生机延展到室内。

Open the space, introduce natural light and ventilation, and maximize the extension of plants and vitality to the interior.

 

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

景观,竹林,鹅卵石长廊,阅读休闲区,细小到吸烟区,四周采光通风良好的区域,基本上都引入了植物和自然流动的空气。在高楼林立的办公楼,人和自然相处的尺度,在空间设计中应呈现和引导,人应该是拥抱自然的。

Landscape, bamboo forest, cobblestone corridor, reading and leisure area, small to smoking area, areas with good lighting and ventilation around, basically introduce plants and naturally flowing air. In high-rise office buildings, the scale of people living with nature should be presented and guided in space design, and people should embrace nature.

任何空间不能没有人文精神。

No space can be without humanistic spirit.

功能分区,行走动线,交流互动重叠轨迹,工作区与公共区的占比分析……开始进入专业领域的流程阶段。

茶室,阅读区,员工休闲区(含咖啡区及吧台)等公共活动区,设在整个空间的中心位置。动线上使不同办公区域的人员都能便利到达,自然而然的步入,享受公共区的环境及服务,置身于书籍藏品及音乐中。

Functional zoning, walking line, overlapping track of communication and interaction, analysis of the proportion of work area and public area… Began to enter the process stage of professional field.

Tea room, reading area, staff leisure area (including coffee area and bar) and other public activity areas are located in the center of the whole space. On the moving line, people in different office areas can easily reach, naturally enter, enjoy the environment and services of the public area, and stay in the book collection and music.

 

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

普世价值 Universal value

 

材料的选择代表了一种深层的美学观点,某种意义上映射出设计团队的核心理念和设计者的普世价值观。

建筑本身的结构材质,其本身就是一个客观的存在。人们习惯于把这些材料掩饰起来,传达另一种可能,而这种设计行为,跟我们的观点是南辕北辙的。

除局部空间需差异处理外,其余大部分都是直接裸露出原建筑的混泥土结构,消防管道,空调及电路布线。以方正整洁为原则,并不做遮挡处理。

The selection of materials represents a deep aesthetic point of view, which reflects the core concept of the design team and the designer’s universal values in a sense.

The structure and material of the building itself is an objective existence. People are used to hiding these materials to convey another possibility, and this design behavior is contrary to our view.

Except for the differential treatment of local space, most of the rest are directly exposed to the concrete structure, fire pipeline, air conditioning and circuit wiring of the original building. In the principle of being square and tidy, there is no shielding treatment.

 

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

办公室设计,互联网办公室设计,开放式办公室设计,办公室设计案例,现代风格办公室设计,珠海办公室设计,借光建筑,珠海借光建筑,项目投稿

 

朴素的材料,包容性很强,不加装饰,更接近材料的本质。

Simple materials, highly inclusive, without decoration, are closer to the essence of materials.

 

项目信息

项目名称:梧桐树办公空间 Wutong tree office space
项目地址:广东.珠海 Zhuhai, Guangdong
项目规模:1800㎡
设计时间:2019年6月-8月June to August 2019
施工时间:2019年8月-2020年3月 August 2019 to March 2020

 

版权声明:本站所有文章除特别标注授权发布外,其他文字内容均为原创,享有著作权保护,未经许可不得以任何形式进行转载(包括且不限于:媒体、网站、公众号等)。本文链接 -> 借光建筑 | 珠海梧桐树办公空间

暂时还没有评论

  • 您好! 游客