上海, 休闲餐厅, 快餐店, 现代风格

离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店

有限空间里的内与外

场地条件 Site conditions

百联店位于商场地下二层的一面弧形店铺之中,场地平面呈一个折角,门头面宽较窄,进去却别有洞天。

The Bailian store is located in a curved store on the first floor of the mall with a folded site plan and a narrow frontage. But you can have a special experience if you enter into it.

原址也是一家餐饮店铺,为了减少对厨房管线的改造,我们尽量保留原有厨房的位置。平面去掉一侧狭长的厨房的位置后,更为狭长和曲折,我们思考如何在有限的空间里给人丰富的体验。

The original site is also a restaurant in order to reduce the transformation of the kitchen pipeline, we try to retain the original location of the kitchen. After removing the long and narrow kitchen on one side, the floor plan is more narrow and winding, and we thought about how to give people a rich experience in a limited space.

 

∇ 空间概览Space Overview

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

内与外 Inside and Outside

 

为了打破原有的空间秩序,斜插入两个半椭圆体块,原本一望到头的空间开始变得丰富起来,椭圆体块内为“室内”,体块外为“室外”。按照插入的椭圆的轨迹,将体块分裂成上下两个部分,下方420mm高的是座位,上方则是向内的檐。切断部分的体块,部分成为通道,部分放置活动座椅。

In order to break the original spatial order, two semi-elliptical blocks were inserted diagonally, and the original space became rich, with the “indoor” inside the elliptical block and the “outdoor” outside the block. According to the trajectory of the inserted ellipse, the block is split into two parts, the lower 420mm high is the seat, and the upper is the inward gable. The cut part of the block becomes a passage and a movable seat.

 

∇ 空间演变动态图 Dynamic map of spatial evolution

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 沿着椭圆曲线的座位和上方向内倾斜的檐 Inward sloping eaves along the elliptical curve of the seat and the top

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 室内与室外模糊的界限 The blurred line between indoor and outdoor

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

插入立柱,作为整体结构的支撑。座位边是生长的植物,营造在树下就餐的感受。局部的位置用绿色透明的亚克力来作为隔断,在座位之间形成一定的私密性,但是视线上不遮挡。

The columns are inserted to serve as the support of the overall structure. The seats are bordered by growing plants to create the feeling of dining under the trees. The green transparent acrylic is used as a partition in the partial position to create a certain privacy between the seats, but without blocking the sight line.

 

∇ 立柱既是悬浮的顶的支撑,也是与绿色透明亚克力的虚,呼应的实。

The column is not only the support of the suspended top, but also the virtual, echoing reality with the green transparent acrylic.

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

通过对两个“半椭圆”体块的不断的变形和功能化,空间逐渐清晰,也变得丰富了起来。

Through the continuous deformation and functionalization of the two “semi-elliptical” blocks, the space is gradually clarified and enriched.

 

∇ 空间轴测图 Spatial axonometric view

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

关于PHO的联想 The relevant thoughts about PHO

 

关于在越南街边吃一碗粉的联想,是开放通透的空间、是室内室外模糊的界限、是无尽的热带绿植、是编织的草帽和茅草屋顶…但如何在没有自然采光的地下二层商铺和有限的空间里表达这些关系?

The relevant thoughts about pho in Vietnam is the open and airy space, the blurred boundary between indoor and outdoor, the endless tropical greenery, the woven straw hats and thatched roof…but how to express these relationships in a first floor store with no natural light and limited space?

 

∇ 绿植与灯光,内与外,透明与实体,在空间里反复穿透和交错

Greenery and light, inside and outside, transparent and solid, repeatedly penetrate and intersect in the space

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 树木在座位边肆意生长,在茅草屋檐下,我们就餐交谈

Trees grow unchecked by the seat.Under the thatched roof, we dine and talk

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 顺应椭圆曲线的线性内嵌灯条,在空间里划出一道明亮的弧线

The linear embedded light bar that follows the elliptical curve creates a bright arc in the space

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 备餐区和出餐口 Meal preparation area and outlet

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 绿色透明亚克力隔而不断 Transparent green acrylic insulation

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 定制的荧光绿线性灯是面条元素的抽象提取

The custom fluorescent green linear light is an abstract extraction of the noodle element

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 平面图 Floor plans

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

∇ 立面图 Elevation view

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

米粉店设计,餐厅设计,快餐店设计,上海餐厅设计,上海快餐店设计,登乐越南粉百联店,上海登乐越南粉,离宅半米

 

项目信息

项目名称:登乐越南粉百联店
设计方:离宅半米 0.5m studio
联系邮箱:[email protected]
项目设计 & 完成年份:4/ 2021& 7/2021
主创:王娇儿
项目团队: 胡家荣、张俞栋
项目地址:上海
建筑面积: 167㎡
摄影版权:朴言
材质:硅藻泥、微水泥、不锈钢金属、绿色亚克力

Project Name: Deng Le Pho Bailian Store
Designed by: 0.5m studio
Contact email: [email protected]
Project Design & Completion Year: 4/ 2021& 7/2021
Designer: Jiaoer Wang
Project Team: Hu Jiarong, Zhang Yu Dong
Project Location: Shanghai
Building Area: 167㎡
Photography copyright: PuYan
Materials: diatom mud, micro cement, stainless steel metal, green acrylic

 

版权声明:本站所有文章除特别标注授权发布外,其他文字内容均为原创,享有著作权保护,未经许可不得以任何形式进行转载(包括且不限于:媒体、网站、公众号等)。本文链接 -> 离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店

暂时还没有评论

  • 您好! 游客