复式, 极简主义, 私人住宅

千上空间设计 | 170㎡,浙江永嘉黑白灰复式江景住宅

全球设计风向感谢来自 千上空间设计 的住宅空间/复式住宅项目案例分享:

 

KINSUN DESIGN | 向内而敛,其述于心

 

探索事物于不同角度的发散认知,以相对述平化的方式

来阐述其内在诸多的复杂可能性,挖掘更多不同的生活方式探讨和对人性的再思考,让空间更具可考究及情感共鸣的建立……

Explore things in different angles of divergent cognition, a relatively flat way to elaborate its inner many complex possibilities, explore more different ways of life and re-thinking of human nature, … Let the space be more exquisite and the establishment of emotional resonance…

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

此项目位于浙江省永嘉市的跃层结构,建筑面积约为170平方,南向环绕江景,视野绝佳,

还记得最初沟通阶段的业主描述:“自己特别钟爱开放式厨房,之前户型结构及面积并未能满足,也算是自己比较期许的点位,希望它可以被呈现”。

包括会客区和就餐区的南向定位,业主也有向我们阐述虚拟的日常情景,并希望可以把这些愿景纳入到空间的考量当中,也是综合了外部环境的视野考虑,尽量减少公区的阻隔动线,让通风和采光条件可以实现最优。

The project is located in a loft structure in Yongjia City, Zhejiang Province, with a construction area of about 170 square meters and a south-facing ring around the river, remember the initial communication stage of the owner’s description: “I particularly love open kitchen, before the structure and size of the house did not meet, but also more than I would like to point, hope it can be presented. “. Including the south orientation of the reception area and the dining area, the owner has also explained to us the virtual daily scenes, and hopes that these visions can be incorporated into the spatial considerations, which are also integrated with the view of the external environment, to minimize the public area of the barrier line, so that ventilation and lighting conditions can be optimized.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

关于门厅及烹饪区的处理,可能更多的还是围绕日常的便捷可操作性为主,居住者本身在这样的分区内可以被记录更多的日常,借由柜体的延伸及天花连贯性,引导行为走动到过道及就餐区,地台的转折考虑,也为动线提供了很好的指示作用,让视觉可以随形式而变换不同的情景模拟,由就餐区看向公区的视野无阻碍性,多以低位物件为主导,确保视线的舒适性,来提高居宅的品质诉求。

With regard to the treatment of the foyer and the cooking area, it may be more centred on the daily convenience of the Operability, where the occupants themselves can be recorded more daily, with the extension of the cabinet and the continuity of the ceiling, leading the behavior to the corridor and the dining area, the turning consideration of the platform also provides a good indication for the moving line, so that the vision can change with the form the different scene simulation, from the dining area to the public area view unimpeded, more low-level objects to ensure the comfort of the line of sight to improve the quality of residential demand.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

门厅及烹饪区的地材分界,借此来强化材质的延伸及空间的穿透性,拉伸视觉的扩增区域,再借助面体的转换概念,让空间呈现逐渐递减的视觉引导性,同时也区隔了左右开间的日常交互方式情景。

也是考虑形体的控制程度,故在立面及天花的处理上更多的借助了原有的结构性条件,诸如梁位,设备空间的色度区块,来让天花的层次变化可以过渡的更为丰富。

The ground boundary between the foyer and the cooking area is used to enhance the extension of the material and the penetration of the space, to stretch the expanded area of vision, and to make the space appear progressively less visually oriented with the help of the concept of transposition of the surface, it also sets the scene for the day-to-day interaction between left and right. Also consider the control of the shape, so in dealing with the facade and ceiling with more use of the original structural conditions, such as beam position, equipment space chroma block, so that the ceiling of the level of change can be more rich transition.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

再表示,室内除满足正常的收纳条件以外,在空间的处理阶段,务必克制及有结合的来考量空间对外所要表达的呈现,尽量来扩增内开间的尺度舒适度。

相对于2F的私密区域,业主表示内开间尺度偏宅,除马桶区域外的隔间是否可以实现开放,包括衣帽区的区域也是要具备。

Again, in addition to meeting the normal reception conditions, in the processing phase of the space, must be restrained and integrated to consider the expression of the space to the outside, as far as possible to expand the size of the comfort of the open space. In contrast to the private area of 2F, the owner indicates that the size of the Inner Bay is not the same as that of the toilet area, and whether the Outer Bay, including the cloakroom area, can be opened.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

木地板延伸至餐桌旁的操作区,形成了半包围式的心理暗示,结合转折柜体的L型延伸,让视觉也起到了丰富的转折体验,拉近了相邻区间的开间及心理尺度。

The wooden floor extends to the operating area near the dining table, forming a semi-enclosed psychological hint, combined with the l-shaped extension of the turning cabinet body, so that the visual also plays a rich turning experience, drawing the adjacent area between the opening and psychological scale.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘基于对常规概念的有反向思考’

‘thinking in The Opposite Direction of conventional concepts’

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

借由柜体不到顶的结构形体以及物件本身所关联到的错乱层次,转到对彼此相邻空间的借景关系,也让常态的发生更富有可发现性。

By the structure of the cabinet body not to the top of the body and the disorder level of the objects themselves, to each other adjacent space to borrow the relationship, but also to make the normal occurrence more discoverable.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

借由地台的连接,转而到楼梯区域,以独立单体为镂空考虑,钢架外包白色石材,外部装饰固定件,通过透明玻璃来区隔与公区的关系,由低到高的包裹性释放,可被视作独立的单体存在,也可适宜的关联到整体区域。

Through the connection of the floor, it is transferred to the Stair area, with independent single body as the hollow consideration, steel frame covered with white stone, exterior decorative fixed piece, through transparent glass to separate the relationship with the public area, from low to high wrapped release, it may be considered as a separate unit or it may be appropriately associated with the whole region.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘结合所处者行为的思维审视’

‘think in terms of the behavior of the person in the situation’

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

在日常与空间所关联的间隙中寻求更多的触碰方式可能性,再结合多维的逻辑探讨,使其可以从形式或机能上被附以新的二次定义。

In order to find more possibilities of touching in the space-related gap, and combine with multi-dimensional logical discussion, it can be attached with new secondary definition in form or function, based on the reverse thinking of the conventional concept.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

柜体未到顶的处理,在沟通阶段也是再三跟业主阐明我们所要表达的初想,‘释放天花’,让空间的面体概念可以更为强化,不再拘泥任何一种固有的形式,作为连接就餐区及门厅区的转折柜体,让动线引导的更为顺畅。

The treatment of the cabinet body not reaching the top is also to explain to the owner again and again in the communication stage the original idea that we want to express, ‘free the ceiling’ , so that the concept of the space’s surface can be more strengthened, no longer rigidly adhere to any one kind of inherent form, as a connection between the dining area and the vestibule area of the turning cabinet body, so that the line guide more smoothly.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘任何事物发展的两面性侧重,冲突与矛盾。’

‘The duality of any development focuses on conflict and contradiction. ‘

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

以自诉的方式来寻求所处者与空间所要建立的情绪联系,使其更自然的连贯整体,让彼此空间所建立的介质以所处者为主导。

By means of private prosecution, we seek the emotional connection between the place and the space, make it more natural and coherent, and let the medium established by the space be dominated by the place.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘伴有反思的心态去验证

空间的切实可操作性,归于实际,归于体验。’

‘with a reflective mindset to validate the Operability of space, to be practical, to be experiential. ‘

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘探讨日常与空间所关联的互动

间隙,进而提升私宅对外所阐述的情感共鸣。’

‘explore the interaction gap between the everyday and the space in order to enhance the emotional resonance of the Private House. ‘

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘让回归的意义更落实到日常和更为

平凡的事件,让空间更具可考究及情感共鸣的建立。’

‘Make the meaning of return more real to the daily and more ordinary events, so that the space can be more refined and the establishment of emotional resonance.’

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

以相对的方式作为切入来对室内空间进行理性的梳理和重组,再对其反向型推论,使其逻辑及脉络更为达顺,来加强其实际的可落地性及说服力。

In a relative way as a cut-in to the indoor space for a rational comb and reorganization, and then to its reverse-type inference, make its logic and context more coherent, to strengthen its practical ground and convincing.

 

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

‘凝视,是重新

思考视觉自身的真正品质。’

‘To gaze is to rethink the true quality of vision itself. ‘

从居住者的角度来审视所处空间的有结合性,有反向的思考人与空间的更多交互可能性,而不是有失衡的偏向合理与否。

From the perspective of the occupants to examine the space in which there is a combination, there is a reverse thinking of the possibility of more interaction between people and space, rather than the imbalance of the bias reasonable or not.

 

∇ 平面图

170㎡住宅设计,复式公寓设计,复式设计,阁楼设计,永嘉住宅设计,复式公寓设计案例,阁楼设计案例,极简风格设计,千上空间设计,千上空间设计作品,千上空间,项目投稿

 

项目信息

项目名称:内述
项目地址:浙江.永嘉
主创及设计团队:千上空间设计
主创设计师:兰斯
设计参与:张瑶瑶.蔡丽君
摄影师:吴昌乐
建筑面积:170 m²
设计时间:2019.6-2019.9
竣工时间:2019.11-2021.5

Project name: Inside description
Project  location: Zhejiang. Yongjia
Creation and Design Team: Kinsun Design
Lead designer: lance
Contract Design: Zhang Yaoyao.Cai Lijun
Photographer: Wu Changle
Building area: 170 m²
Design Year: 2019.6-2019.9
Completion: 2019.11-2021.5

 

版权声明:本站所有文章除特别标注授权发布外,其他文字内容均为原创,享有著作权保护,未经许可不得以任何形式进行转载(包括且不限于:媒体、网站、公众号等)。本文链接 -> 千上空间设计 | 170㎡,浙江永嘉黑白灰复式江景住宅

暂时还没有评论

  • 您好! 游客