全球设计风向– 探知全球最新设计风向,为中国新设计力量,中国创意赋能...

Blog

公共空间

平介设计 | 苏州“云廊”空中自习室

全球设计风向感谢来自 平介设计(苏州平介建筑科技有限公司) 的公共空间项目案例分享:

 

“云廊”空中自习室选址在车水马龙的苏州古城区与吴中区的交界处,傍晚华灯初上的时候,柠黄色的灯光映照在高耸的写字楼间,绵绵绿意掩映婆裟的灯影,勾勒出一方悠闲、惬意的静谧空间。整个项目在视线可达的范围之中,对整个姑苏老城的历史风韵、传统文脉呈俯瞰之姿。

Located at the intersection between the busy Suzhou archaic zone and Wuzhong district, when lights lit up at nightfall, sky gallery, the aerial study room as leisure and cozy space outlined by the lofty building office with lemon yellow light and whirling lamp shadow covered by endless green. In the range of sight, the project overlooks the charming history and traditional culture of the whole ancient city, Suzhou.

 

∇ 外景航拍(摄影版权 姚杰奇)aerial photo of exterior (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

Ⅰ空间布局:

Ⅰ Special Arrangement:

在相对拥挤的原有空间里,“微观造园”是云廊自习室的设计手法,引入“廊”,“园”,“亭”的概念,在旧有基础上巧妙利用苏州传统的造园手法进行空间的延伸与重构,将其改造为开放与半开放的新型复合空间,在交错层叠的微景观里得到舒缓的精神世界。

In a relatively crowded space, the sky gallery was used the “microcosmic garden construction” method to be designed. By introducing concepts of corridor, garden, and pavilion, extending and reconstituting the space on the basis of existing by skillfully using garden constructing methods of Suzhou tradition, by which transforming it into a new composite space of open and semi-open. In the interlaced microcosmic view, one could get into a spirit world with leisure.

 

∇ 轴测图(图纸版权:平介设计)axonometric drawing (copyright by Parallect Design)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

Ⅱ入口空间:

Ⅱ Entrance Space:

入口处以折角交错介入,提供了一种探索式的空间带入感。同时,在入口拐角处植入景观,伴随使用者的视线角度的变化呈现不同的形态,使得空间更具节奏与韵律。自习室的主通道也采用开敞式的流线型走向,解决了拥挤狭小空间不够流通的状况。从室外步入室内的过程,人的情绪也逐渐从喧闹过渡到舒缓,直到整个复合型空间完全呈现在眼前。

The entrance is interleaved in by a corner, which offered an exploratory sense of space access. Meanwhile, the landscape that was implanted in the corner of the entrance shows various morphologies with the change of the user’s view, giving the space more rhythm and rhyme. The main path to the study room used the open streamlined alignment to solve the crowded situation that the space is too small to move. On the way from the outdoor to the indoor, the emotion could be gradually transformed from noisy to relief, until the composite space is wholly shown in front of the eyes.

 

∇ 平面布置图(图纸版权:平介设计)floor plan (copyright by Parallect Design)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 入口曲径通幽,进入公共自习区则豁然开朗(摄影版权 姚杰奇)

 The winding entrance leads to an open and clear space of public study room. (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 不同视角的景观形态(摄影版权 姚杰奇) landscape morphology from different view (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

空间与材质的流动性:

Ⅲ Liquidity of Space and Materials:

空间内部利用轻质网状金属吊顶与连续秩序的钢架重塑游廊的意境,使大空间分割为不同尺度与功能的区域,但视线的阻碍并没有割裂空间的连续性,整个空间始终处于一种动静结合的平衡之中。

The interior space used a mesh metal ceiling in light quality and continuous ordered steel frame to reconstruct the artistic conception of the veranda, which divided the large space into areas with different sizes and functions. However, the impediment of sight didn’t segment the continuity of space. The whole space is always in a balance of dynamic and static combination.

 

∇ 游廊意境(摄影版权 姚杰奇)artistic conception of veranda (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 延伸的空间(摄影版权 姚杰奇)the extending of space (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

空间与一层挑空空间衔接处,置入连续曲折的白色墙体,保证安全性,同时,墙体局部嵌入连续,可视化的窗洞,将空间内外的关系联通,引入室外的窗景,随着使用者行走的路径变化而偶然出现的绿色植物再次增强了空间的动态,移步易景,仿似游园。

The continuous and tortuous white wall was placed into the junction between the space and the void, which ensuring safety. Meanwhile, part of the wall was embedded with continuous and visible window, which link the interior space with the exterior space and bring in the outdoor scenery. With the change of users’ walking path, occasionally shown green plants reinforce the dynamic of the space again. The scenery changes with walks seem like a garden tour.

 

∇ 置入的墙体与窗景(摄影版权 姚杰奇)embedded wall and windows scenery (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 移步易景,仿似游园(摄影版权 姚杰奇)The scenery changes with walks seems like a garden tour. (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

项目没有选用繁缛的修饰和贵重的材料,仅在寻找空间的地理属性和自身的现状,再加以适合的材料去回应传统建筑的营造手法,为空间探索一种新的可能性。最终在材料选择上也一直紧跟超现实的现代复古语言,极为克制的回应当下的商业氛围。

The project didn’t use complex decorations or expensive materials, just explored a new possibility only by searching the locational attribute and own situation, plus the suitable materials to respond to the construction method of traditional architecture. Finally, in the selection of material, the project kept closely with the modern retro language and responded to the business environment with extreme restrain.

 

∇ 材料的空间营造①(摄影版权 姚杰奇)space construction by materials ① (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 材料的空间营造②(摄影版权 姚杰奇)space construction by materials ② (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

Ⅳ逃离现实的沉浸体验:

Ⅳ Immersive Experience of Escaping from Reality:

在这里,人们可以短暂逃离繁忙都市的现实,犹如置身于宁静的自然花园,在紧张的工作中使身心得到放松,从而提高学习效率。精巧构思的曲线性的工作台与直线性的走廊空间形成对比,连续的曲线界面将办内部空间分割成不同的区域,使人产生不同的过渡体验;铺设在桌椅下的绿色铺装好似置身草地氛围;穿插于工作台之间的相对低矮的蕨类等小型植物既能让客户感知自然,功能上又可切实地改善室内微气候与环境,使每一个角落都能被绿色充满;半通透式白色冲孔板围而不合,模糊了空间的边界,于是墙体的坚实感被消解,改变空间分割呆板的印象。纯粹、自然、轻盈是整个空间遵循的主题,在喧闹的姑苏街景映衬下,它仿佛是静止的,成为都市中一道亮丽的风景线。借窗外市井的生活,不同场景的引入让每一个自习角落都不尽相同,或绿或白让每一个客户都有一个专属于他自身的栖身之所。

Here, people could briefly leave away from the busy reality in the city. It makes people feel like in a quite natural garden. Either body or emotion could get relaxed from the busy work so that enhancing the study efficiency. The well-constructed curved workbench in contrast with the linear corridor space. The continuous curved interface divides the interior office space into different areas, making different transition experience. The green mat under the desks and chairs makes people feel like in the meadow. The small plants that relatively low such as ferns which intersperse across the workbenches could not only make users feel nature but also practically improve the indoor microclimate and environment in function. These plants make every area full of green. The semitransparent white punched plates surround the space without closing, which blurs the border of space. Therefore, the solidity of the wall is vanished, which changing the stiff impression of space division. Purity, nature, and lightness are topics that the whole space following. By the contrast made by the busy streets of Gusu, the space seems static and becomes a beautiful scenery of the city. The introduction of different sceneries of normal life outside the window makes each corner of the study room different. No matter green or white, it makes each user have an exclusive location to stay.

 

∇ 开阔自然的学习气氛(摄影版权 姚杰奇)open and natural study environment (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 连续金属网板围合的讨论空间(摄影版权 姚杰奇)the discussion room surrounded by continuous mesh metals (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 静谧的自习空间(摄影版权 姚杰奇)quite study space (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 沿窗景观(摄影版权 姚杰奇)scenery outside the window (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 透过人造窗景看另半个静谧的自习空间(摄影版权 姚杰奇)

 the other half quite study space looked through the artificial window scenery (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

∇ 局部细节(摄影版权 姚杰奇)partial details (copyright by Jieqi Yao)

写字楼空中自习室,空中自习室,苏州空中自习室,阅读室设计,苏州阅读室设计,平介设计,平介设计作品,项目投稿

 

项目信息

项目名称:“云廊”空中自习室
设计方:平介设计(苏州平介建筑科技有限公司)
项目设计&完成年份:2020.11
设计团队:杨波、杨楠
项目地址:江苏省苏州市姑苏区吴中大厦
建筑面积:60㎡
摄影版权:姚杰奇
客户:苏州学则仕教育
公司网址:https://www.parallect-design.com
邮箱:[email protected]

Project name: “sky gallery” aerial study room
Designer: Parallect Design (Suzhou Parallect Design Architectural Technology Co. , Ltd.)
Project Design & Accomplish Date: 11/2020
Design Team: Bo Yang, Nan Yang
Project Address: Wuzhong Building, Gusu district, Suzhou, Jiangsu
Building Area: 60㎡
Photography Copyright: Jieqi Yao
User: Suzhou Xuezeshi Education
Company Website: https://www.parallect-design.com
E-mail: [email protected]

 

版权声明:本站所有文章除特别标注授权发布外,其他文字内容均为原创,享有著作权保护,未经许可不得以任何形式进行转载(包括且不限于:媒体、网站、公众号等)。本文链接 -> 平介设计 | 苏州“云廊”空中自习室

暂时还没有评论

  • 您好! 游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  • 全球设计风向抖音号

    — — — — — — — — — — — — — —

    抖音号:全球设计风向

    短视频我们分享:
    潮流时尚 | 先锋艺术 | 建筑
    室内 | 大宅别墅 | 零售商业

     

  •  

    全球设计风向微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:design_trends

    探知全球最新设计风向,

    为中国新设计力量、中国创意赋能.

     

  • Popular Searches:loft公寓   方所   建筑改造   概念店铺设计   酒吧设计   水舍   科技公司办公室   杭州v+   如恩   广州源计划   日式   

     

    — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

     

    所在城市北京   上海   广州   深圳   台北   香港   杭州   纽约   巴黎   东京   伦敦   悉尼   巴黎

    项目类型餐厅设计   办公室设计   建筑改造   别墅设计   私宅设计   超小户型   民宿酒店   新零售   工业风格   商业空间  

                      联合办公

    特色分类特辑   LOFT·WORK   想法集   探店   色彩视觉研究室   

     

    项目投稿       找设计师

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top