全球设计风向– 探知全球最新设计风向,为中国新设计力量,中国创意赋能...

Blog

咖啡厅, 餐饮空间

本哲建筑 | 无锡d-u 渡咖文集

全球设计风向感谢来自 上海本哲建筑设计有限公司 的咖啡店项目案例分享:

 

江南古运,中西交响

A symphony blending Chinese and western melodies on the ancient canal in the south of the Yangtze River

 

d-u渡咖文集坐落于有着“江南水弄堂,运河绝版地”之称的清名桥古运河景区内,与挚舍·南禅观水酒店相邻。在满足保持整体风格一致的需求下,又要体现其作为独立美学空间的多样性。

d-u Ducal Coffee & Culture is located in the Qingming Bridge and Ancient Canal Scenic Area, which is known for “Water Lane Hall in the South of the Yangtze River” with the reputation of “Relic of the Ancient Canal”. Merging well into the surroundings while at the same time introducing the diversity of an independent aesthetic space, DUCAL Coffee & Culture neighbors the Sincere Hotel.

 

∇ 咖啡厅概览,overview ©形在建筑空间摄影 贺川

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

老街南下塘仍旧保留着当初枕河人家、小桥流水的古镇风貌。在江南老街与咖啡文化的对话关系中,如何寻找到平衡,是本哲在设计中的难点也是重点。

The ancient Nanxiatang Street retains the look of an ancient town, featuring households by rivers and small bridges over streams. For Benzhe Architecture Design, it is crucial to balance the dialogue between an ancient street in the south of the Yangtze River and the modern coffee culture.

 

∇ 咖啡厅入口,the enterance ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

更新后的入口处,细木格栅窗替代了原有的密闭花格窗,更加轻简有温度;外凸原木落地玻璃窗的运用让室内外空间更加敞亮通透。咖啡厅侧面开辟出进入室内的通道,褐色砂石中青石板路曲折迂回,营造出温婉江南的意境。

At the newly furnished entrance, the window of flower-shaped lattice is replaced by that of wood grilles, generating a lighter and warmer feeling. A convex French casement window made of wood and glass is also employed to make the space brighter and roomier. Leading to the cafe is an aisle sitting on the side; with its stone road curving through sand and pellets, it creates an atmosphere of gentleness that is typical in the south of the Yangtze River.

 

∇ 艺术展示区,the art exhibition area ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

推开主入口实木大门,是一个艺术展示区,兼具接待、艺术沙龙、展厅的功能。作为展厅时,空间内部的接待台和休闲长椅可瞬间变为吧台和展台。艺术空间和咖啡区由落地大玻璃窗隔开,两个空间纵深相互延展。

With a slight push of the solid wood door of the main entrance, an art exhibition area awaits you. It can be used for receptions or art salons; yet when an exhibition takes place, the reception desk and leisure benches can transform into a bar counter together with display stands. This arts area is separated from the cafe area with glass French windows, appearing to make the two areas combine into one.

 

∇ 用餐区,the dining area ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

用餐区中央整体被抬高,形成颇具日式风格的榻榻米区,带有多格书架的实木吧台、水吧及下沉式休闲区域,让室内空间错落有致,形成一个有趣的视觉体系。邻窗水流声不绝于耳,树影婆娑,内院景色一览无余。

The dining area has a raised-up center, featuring with a Japanese style tatami. Here you will find a solid wood bar counter with grid bookshelves. Feel free to grab a book and your favorite beverage and follow your steps to the sunken entertainment area, or just enjoy the visual pleasure provided by the well-arranged space. From the windows flows the song of running water, seasoning with the shadows of trees dancing in the breeze. And you are guaranteed with a sweeping view of their banquet.

 

∇ 半开放式的水吧便于咖啡师与客人对话交流,the semi-open water bar serves as a good spot for guests to converse with the barista ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

∇ 榻榻米区,Japanese style tatami ©形在建筑空间摄影 贺川餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

半开放式的水吧便于咖啡师与客人对话交流,咖啡的研磨、萃取等全过程一目了然。重构顶部空间,让线条交错中又有着独特的几何秩序的美。

The semi-open water bar serves as a good spot for guests to converse with the barista. You can also watch how your coffee is made, from the grinding to the brewing. The rooftop space is remodeled with interlaced lines that present geometric beauty.

 

∇ 新浇混凝土通道,the stark contrast ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

∇ 庭院,the sunken courtyard ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

艺术空间和咖啡区的交接处,有一个狭长的新浇混凝土通道,内外切换给人强烈的“穿越”感。下沉式的江南庭院风雅别致,置身其中,偷得浮生半日闲。

At the junction where the arts area and the coffee area meet, a long and narrow aisle of concrete produces a stark contrast between the interior and the exterior space. The sunken courtyard is classic and elegant in a quintessential way. Come and stay for half a day, you can forget the hustle and bustle of urban life and savor your peace and respite.

 

∇ 细部,the details ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

∇ 建筑外观,exterior view ©形在建筑空间摄影 贺川
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

江南老街,古运河之滨,咖啡飘香。渡咖文集,演绎一段中西交响曲。

By the ancient canal, in the south of the Yangtze River, there is an ancient street, with the aroma of coffee permeating the air. Listen,Ducal Coffee& Culture is playing a symphony where Chinese and western melodies blend perfectly.

 

∇ 平面布置图,layout plan ©本哲建筑
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

∇ 正面立面图,elevation of front façade ©本哲建筑
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

∇ 侧面立面图,elevation of side façade ©本哲建筑
餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

餐饮空间,咖啡店设计,d-u 渡咖文集,无锡咖啡厅设计,清名桥古运河景区,本哲建筑,项目投稿

 

主要项目信息

项目名称:d-u 渡咖文集
项目地点:中国无锡市南下塘街135号
设计单位:上海本哲建筑设计有限公司
公司网站:www.benzhedesign.com
建筑面积:148m²
主案建筑师:蒋华健
设计时间:2019年6月
施工时间:2019年8月
竣工时间:2019年12月
导向设计:本哲建筑设计
摄影:形在空间摄影 | 贺川

Project name:d-u DUCAL Coffee & Culture
Project site: 135 Nanxiatang Street, Wuxi, Jiangsu Province, China
Designed by: Shanghai Benzhe Architecture Design Co., Ltd.
Company website: www.benzhedesign.com
Floor area: 148m²
Main plan architect: Jiang Huajian
Design time: June, 2019
Construction time: August, 2019
Completion time: December, 2019
Guidance design by: Benzhe Architecture Design
Photo by: Here Space | He Chuan

 

1条评论

  • 您好! 游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  • 全球设计风向抖音号

    — — — — — — — — — — — — — —

    抖音号:全球设计风向

    短视频我们分享:
    潮流时尚 | 先锋艺术 | 建筑
    室内 | 大宅别墅 | 零售商业

     

  •  

    全球设计风向微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:design_trends

    探知全球最新设计风向,

    为中国新设计力量、中国创意赋能.

     

  • Popular Searches:loft公寓   方所   建筑改造   概念店铺设计   酒吧设计   水舍   科技公司办公室   杭州v+   如恩   广州源计划   日式   

     

    — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

     

    所在城市北京   上海   广州   深圳   台北   香港   杭州   纽约   巴黎   东京   伦敦   悉尼   巴黎

    项目类型餐厅设计   办公室设计   建筑改造   别墅设计   私宅设计   超小户型   民宿酒店   新零售   工业风格   商业空间  

                      联合办公

    特色分类特辑   LOFT·WORK   想法集   探店   色彩视觉研究室   

     

    项目投稿       找设计师

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top