全球设计风向– 探知全球最新设计风向,为中国新设计力量,中国创意赋能...

Blog

住宅空间, 台湾设计, 现代风格, 私人住宅

格纶设计 l 酌绿院落-248平米大平层

全球设计风向感谢来自 格纶设计 的住宅空间项目案例分享:

 

吐息绿意的生命院落 织就与自然共存的疗愈图景

 

「景深自由通透」、「建立情感互动核心」以及「与自然光合交融」,大致可以归纳为本案设计的三大主轴。全宅由原始毛胚状态切入,过程中结合多项先端科技、人性化思考与精敛的材质学、工法应用,除了积极涵养居住者与空间、自然的亲密关系,也顺势打造一座精致度、机能性、舒适感皆无可挑剔的新世代宅邸。

The three design spindles of this project can be summarized as “lucid interspace”, “establish the core of emotional interaction” and ” merge with nature”. As being a semi-finished house, during the interior decoration process, tried to combine variety advanced cutting-edge technology, humanized cogitation, refined materials and engineering applications. In addition to actively cultivating the intimate relationship among the residents, space and nature, but also bring out an exquisiteness, functional and cozy new generation residence which is impeccable.

 

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

 

设计重点一 突破暗区 引绿入室

全宅虽拥有三面采光的大户优势,但进门玄关处却明显偏暗,因此我们打造一整面植生墙,营造一回家便如同走入一座森林、大反差的情境惊艳引人入胜,实作上并搭配灰镜天花板,加上色温接近天然光的照明计划,一举突破暗区限制,成功藉凸显大面植生墙的蓬勃绿意,热情迎宾也酝酿场域包容力,地坪则选用质朴木纹石,精工裁成不同大小、纹理行交丁错拼,于极度和谐舒服的暖调中,释放宛如置身大自然的疗愈氛围。

Design emphasisⅠ: Breakthrough the dim area Embody the greenery into the space
Even though the house has the advantage of three-sided day lighting, yet the porch place is dim, therefore the designer erected a Vertical Garden to create an amazing ambience of like walking into the forest while coming home! Furthermore coordinate with the grey mirror ceiling and the illuminations that approximate the natural light. Not only break through the limitation of the dim area, but also successfully accentuate the vigorous greenery of the Vertical Garden. The floor was made of serpeggIante, precision-cut to different sizes and formed in Herringbone texture pattern. In the extremely harmonious and comfortable warm tone, released the soothe atmosphere like being in the nature.

 

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

 

设计重点二 十字轴线+平行聚落 空间极限利用

公领域采自由通透、机能独立、景深共享的聚落式规划,并活用多重异材质混搭、组接工艺,同步完成场域机能分区与丰富空间层次、独创优质生活观等多重目的!设计关键在于分野公私领域的十字动线为主,包括中岛轻食区、餐厅长达三米八的订制长餐桌、电视半墙轴线和客厅长沙发等数道平行机能数组为辅,结合软硬量体的操作,精准分配既有空间,并逐次定义客厅、餐厅、轻食吧台区等多个机能单元,其中长餐桌堪称公领域机能核心,家庭成员间日常作息的休闲互动,基本上都聚合在此区进行,但即使人员散布于周边其他单元,也不影响全案预先设定的景深共享、机能互补、乐趣情调倍增等人文特质。

Design emphasis Ⅱ: Cross axis + Parallel residence Maximizing utilization of space
The public domain was planned of the Eco village way of life such as lucid interspace, independent functions and DOF sharing. Further flexibly utilized multiple materials of mixing and assembling technology. Synchronously complete multiple purposes of functional zoning of the field, enrich the spatial gradation, and create a high-quality life concept! The foremost to the design is the cross-axis of dividing the public and private sectors. Precisely defined the living room, dining room and light meal bar by combining the hardware and software of several parallel functional arrays, such as the island, 3.8 meters custom-made long dining table, half TV wall and the couch. Long dining table can be regarded as the core of the public area; the leisure interaction among the family members is mainly gathered here. However, even if they were in other section of the house does not affect the humanistic distinguishing features of this project, such as DOF sharing, complementary functions and multiplying gaiety.

 

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

 

设计重点三 点状密布的休憩聚落

全案出色的软硬件、家具配置,是空间美感重要的发散源之一,像是客厅造型简约的酒精壁炉、精选的各式家饰、坐具,还有光影、窗景,都是这幅画里的重要构成。我们观察阳光一整天在不同方位的光向、照度,于屋子每个角落,创造出多点分布且舒适的休憩聚落,好确保光合作用随时、随处都能进行,而宅中四处活动的家人们,也能深刻感受空间的活力,就像是被家亲昵拥抱的情感皈依。此外,空间中仿剧场聚焦式的重点照明也是一大特色,不仅有助于表现空间层次、强化场景张力,更能提升特定时刻所需的氛围效果。(例如一边品酒、一边欣赏无敌夜景的浪漫夜晚)

Design emphasis Ⅲ: Multipoint Distribution Recreational Space
The splendid hardware and software and furniture configuration are the major sources of spatial aesthetics. Such as the simplicity modeling fireplace in the living room, well-chosen household decorations, as well as light and shadow, window landscape, are all the important components of the picture. We observed the daylight all day from several directions, set up comfy resting quoins of each corner of the house to ensure that photosynthesis can be carried out anywhere anytime. Meanwhile let the family members deeply perceived the vigor of the space and feeling like being embraced by the house. In addition, the central feature is the theatre-like focusing lighting in the space that contributed to perform the spatial proportion, strengthened the tension of the scene, also enhanced the ambience effect that needed at the specific time. (For example, a romantic night of tasting wine while enjoying an invincible night scene.)

 

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

 

设计重点四 善用材质营造视觉连续性

全案材质搭配强调纯粹、高质感、自然而不单调,在色系与种类上刻意降低对比性,像是大量天然石材、消光处理的木质、特殊环保涂料等等,更和谐无压的柔焦效果,与市场主流的鲜明棱角反向而行,而涵盖天花板、地面、墙壁等个别的造型面、机能数组,藉由量体交迭来实践活泼的室内建筑概念,异材质的混搭、组接艺术则广见于天花板与墙壁、墙壁与地面的衔接,一方面巧妙模糊空间边界、提升视觉连续性,对于独创美感、工艺高度的体现也更全面!

Design emphasis Ⅳ: Make good use of materials to create visual continuity
Material collocation of the whole project emphasized purity, high quality, natural but not monotonous, deliberately reducing the contrast in color tone, such as a large number of natural stone, the extinction treated wood, special environmental protection paint and so on. The harmonious and pressure-free soft-focus effect, which contrary to the mainstream design of clean-cut edges and corners. On the other hand, the individual functional arrays such as the ceiling, floor and wall, carry out the lively interior architectural concept by overlapping the structure. Flexible employ of mixing variety materials and assembling art craft, what ingeniously blur with the spatial boundaries, enhance visual continuity, and more comprehensively display unique aesthetic feeling and superb craftsmanship!

 

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

 

设计重点五 现代居宅必要的各项考虑

健康、舒适、温度、当代简约风格,都是阐述本案设计精神的关键词,首先全室装设地暖、除湿、空气循环系统,搭配能够有效调节室内湿度、吸附异味的珪藻土施作,积极创造空间永续的健康体质,相关选材用料也以亲自然、耐候性佳、并强调低限加工的木、石、砖类为主,赋予场域恒定的温度与舒适,其间重点式穿插镀钛金属、镜面等前卫素材,在优化的自然疗愈量能之外,低调传达过人的精致和设计品味,一种「历久弥新」的当代风格由此诞生。

Design emphasis Ⅴ: The Required Considerations of Modern Residence
Healthy, cozy and contemporary simplicity styles are all the keywords to illustrate the design theme of this project. At first, furnished with floor heating, dehumidification and air circulation system, then assorted with diatomaceous earth that can effectively regulate indoor humidity and absorb odor, actively create a sustainable healthy space. Natural and well weather resistance materials have been chose to further emphasize low-limit processing of wood, stone and bricks to provide constant temperature and comfort space. In the meantime, the avant-garde materials such as titanium plated metal and mirror surface convey the delicate design taste in a low profile way, thus giving birth to a “Timeless” contemporary style.

 

住宅空间,酌绿院落,项目投稿,格纶设计,台湾设计,大平层住宅设计

 

完整项目信息

项目名称:酌绿院落 Discretionary Green Courtyard
设计公司:格纶设计
设计师:虞国纶 设计总监
官网:http://www.guru-design.com.tw/
联系邮箱:[email protected]
完成年份:2019
建筑面积:248平方米
项目位置:中国台湾新北市板桥区
风格:当代自然
主要建材:美国橡木、不锈钢镀钛金属板、水晶木纹大理石、月亮古大理石、手工硅藻土特殊涂装、意大利进口磁砖、日本进口植生墙
空间成员:夫妻、两位女儿
空间格局:三房、两厅、四卫

 

暂时还没有评论

  • 您好! 游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  • 全球设计风向抖音号

    — — — — — — — — — — — — — —

    抖音号:全球设计风向

    短视频我们分享:
    潮流时尚 | 先锋艺术 | 建筑
    室内 | 大宅别墅 | 零售商业

     

  •  

    全球设计风向微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:design_trends

    探知全球最新设计风向,

    为中国新设计力量、中国创意赋能.

     

  • Popular Searches:loft公寓   方所   建筑改造   概念店铺设计   酒吧设计   水舍   科技公司办公室   杭州v+   如恩   广州源计划   日式   

     

    — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

     

    所在城市北京   上海   广州   深圳   台北   香港   杭州   纽约   巴黎   东京   伦敦   悉尼   巴黎

    项目类型餐厅设计   办公室设计   建筑改造   别墅设计   私宅设计   超小户型   民宿酒店   新零售   工业风格   商业空间  

                      联合办公

    特色分类特辑   LOFT·WORK   想法集   探店   色彩视觉研究室   

     

    项目投稿       找设计师

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top